Hij die zonder zonden is…

Paus Franciscus heeft de gevestigde orde binnen de RK-kerk weer opgeschrikt. Terwijl Rusland Nederlandse journalisten, die vragen stellen over homosexualiteit, oppakt, omdat ze reclame maken voor homofilie, terwijl Oekraïne meer homofoob wordt dan ooit tevoren, Oeganda nog steeds de doodstraf kent voor homo's, zegt deze Pontifex doodleuk 'wie ben ik om over anderen te oordelen'. …

Paus Franciscus heeft de gevestigde orde binnen de RK-kerk weer opgeschrikt. Terwijl Rusland Nederlandse journalisten, die vragen stellen over homosexualiteit, oppakt, omdat ze reclame maken voor homofilie, terwijl Oekraïne meer homofoob wordt dan ooit tevoren, Oeganda nog steeds de doodstraf kent voor homo’s, zegt deze Pontifex doodleuk ‘wie ben ik om over anderen te oordelen’. De kerkgemeenschap moet homo’s respectvol behandelen. Al blijft de kerk tegen het homohuwelijk, al mag je als lid van de kerkgemeenschap je homosexualiteit niet ‘consumeren’, de paus wil niemand veroordelen om wie en wat hij is, hoogstens een mening geven over het handelen, ‘de daad’. Zelfs wil hij homosexuelen niet uitsluiten van priesteropleidingen!

Franciscus kiest een weg vanuit een klein maken van zijn eigen oordeel, vanuit respect voor de ander en niet verder gaan dan: ‘we zijn het eens dat we het oneens zijn’. Maar dat maakt jou nog geen slechter of beter mens. Laat staan dat ik met modder, of nog erger: met stenen ga gooien.

Vandaag benaderde Greenpeace mij, om ondersteuning te vragen voor de actie voor behoud van de Noordpool, tegen Shell. Ver van mijn bed en met een hoog ijsberen-dus-knuffelbaar-want-lijkend-op-Knut-gehalte. Natuurlijk steun ik de actie en het filmpje dat gemaakt is. Natuurlijk verzet ik mij tegen het door winstbejag gedreven handelen van deze homo’s (in de betekenis van: homo sapiens, mensachtigen, maar dat begreep je natuurlijk wel). Terwijl ik naar de Shell wijs zie ik dat drie vingers terugwijzen naar mijzelf. Oei, wat doe ik zelf nu écht om deze wereld beter te maken, om minder fossiele brandstoffen te gebruiken? Ik denk aan het jaarlijks groeiend aantal opladers dat mee op reis moet, om een eveneens groeiend aantal onmisbare elektrische apparaten te laten functioneren. Ik denk aan het aantal containers dat ons in omvang slinkend huishouden weet te vullen, keurig gescheiden in groen, plastic, papier en overig afval. Pardon: grondstoffen. Ik denk aan de ontbrekende zonnecollectoren op mijn dak en andere zaken die ik níet doe. Welk recht heb ik om Shell te betichten van verkeerd handelen, als ik zelf… Ja, ik protesteer tegen de aantasting van de natuur en de Noordpool. Ik protesteer tegen Shell, Exxon, BP, Montserrat en andere multinationals die Moeder Aarde verknallen, om verkeerde redenen, ‘omdat de consument het wil’. Ik protesteer tegen de multinational in mijzelf. En ik weet dat, als ik een steen gooi, die steen al snel een boomerang zal zijn.

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts

Leave a Reply