Over Ons

Team

Frans Zwagemakers

Het centrum wordt geleid door Frans Zwagemakers (1957, Bergen op Zoom), gehuwd met Astrid Boutkan, drie kinderen, waarvan de jongste nog thuiswonend is.

Frans is opgeleid als docent Raja Yoga door Aafke de Geus en heeft enkele jaren in zijn vorige woonplaats Den Helder les gegeven. Bij Frans Zijp van het Ganesha Centrum in Alkmaar volgde hij de opleiding tot Ayurvedisch massage-therapeut. In juli 2007 rondde Frans de driejarige Meesteropleiding Yoga af en mag hij zich nu Meesterdocent noemen. Hij volgt geregeld bijscholingsbijeenkomsten van onder andere Yogabindu in Grave. Ook deed Frans vijf retraites in India. In 2008 volgde Frans twee cursussen in het gebruik van Bachbloesems.

Naast zijn werkzaamheden bij Ganesha Almere werkt Frans sinds april 2003 bij de gemeente Almere, momenteel als senior adviseur bij de afdeling Economische Zaken.

Verder is Frans begeleider van intervisiegroepen en volgt hij een training in coachingstechnieken. Voor 2003 was hij bijna 9 jaar divisiemanager projecten bij een arbeidsreïntegratiebedrijf in Lelystad/Emmeloord. Ook was Frans enkele jaren directeur van een regionale welzijnsorganisatie in de Kop van Noord-Holland en beleidsmedewerker bij een tweetal gemeenten. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen.

Astrid Boutkan

Astrid (geb. 1954, Den Helder) is de partner van Frans Zwagemakers en de stille kracht achter Ganesha Almere.

Zelf beoefent ze geen yoga, maar bewandelt ze het pad van de antroposofie. De grondlegger daarvan, Rudolph Steiner, heeft zich voor een belangrijk deel laten inspireren door de Indiase filosofie.

Astrid is geboren en getogen in Den Helder. Zij heeft jarenlang gewerkt als leerkacht op de Vrije School en ondersteunt daarnaast de activiteiten in het Ganesha Centrum.

Haar hand is onder andere merkbaar in de inrichting, de decoraties en in het prachtige wandkleed in de yogaruimte. In logistieke, morele en spirituele zin is Astrid een belangrijke inspiratiebron.