Lesopzet week 11-16 januari 2014

Lesthema van deze week: 'Wat voeg ik toe aan het leven?' Onderstaand twee verzen uit de Bhagavad Gita, derde hoofdstuk, over Karma yoga en onbaatzuchtig handelen. En voor diegenen die niet uit de voeten kunnen met de term 'God': lees daarvoor in de plaats 'Liefde', of iets dergelijks. Bhagavad Gita III, vers 8-9 Je moet …

Lesthema van deze week:
‘Wat voeg ik toe aan het leven?’

Onderstaand twee verzen uit de Bhagavad Gita, derde hoofdstuk, over Karma yoga en onbaatzuchtig handelen. En voor diegenen die niet uit de voeten kunnen met de term ‘God’: lees daarvoor in de plaats ‘Liefde’, of iets dergelijks.

Bhagavad Gita III, vers 8-9

Je moet handelen, o Arjuna, al is het maar om je lichaam in conditie te houden. Je moet je plicht vervullen omdat handelen beter is dan niet handelen.

Werk zou een offergave moeten zijn aan God omdat het je anders in de materiële wereld gevangen houdt. Handel daarom altijd voor Hem en je zult niet langer gebonden zijn, o Kaunteya. Zorg ervoor dat al je handelingen onzelfzuchtig zijn en vrij van persoonlijk gewin.

 

Lesopzet week 11-16 januari 2015

 

 1. Reinigende ademhaling

 2. Concentratie op Wat voeg ik toe aan het leven?’

 3. Yoga ademhaling.

 4. AUM chanten

 5. ‘Krokodilserie’ op de buik liggend

 1. In Savasana (benen gesloten, tenen van je weg gestrekt, linkerarm gebogen, rechterhand op de linkerpols. De duim en wijsvinger van de rechterhand aan de binnenkant van de pols, de andere drie vingers aan de buitenkant. De ‘gevorkte’ ruimte tussen de wijs- en middelvinger biedt plaats voor de kin, die dus op de linkerpols ligt. Op IN in één beweging de onderarmen, hoofd, borstkas en benen optillen. Op UIT terug. Driemaal.
 2. Vooraf: basishouding. Kin steunend op de linkerpols, zoals hierboven omschreven. Tenen opgekruld, waarbij tijdens de oefening de knieën gestrekt en dus los van de grond zijn. Vul de buik met lucht en hou de adem VAST, behalve bij hoge bloeddruk en hartproblemen. Dan de beweging vier of vijf keer uitvoeren. Wanneer nodig adem UIT , opnieuw IN en vervolg. Bij nekproblemen: nek niet roteren en/of voorhoofd op de linkeronderarm plaatsen, i.p.v. de kin.

LET OP: deze serie is krachtig en brengt een reiniging van energie op gang. Dat kan leiden tot hoofdpijn of misselijkheid. Voel je dat opkomen, pas dan de intensiteit van de oefening aan, of blijf liggen.

 1. Voeten een voetlengte uit elkaar, adem VAST, voeten steunen op de tenen, knieën van de grond. Draai het achterhoofd naar links, hielen naar rechts. De rechter grote teen raakt de linkerhiel. Je voelt nu de linkerheup omhoog trekken. Dan achterhoofd haar links, onderlichaam naar rechts, linker grote teen raakt de rechter hiel. Onafgebroken herhalen, zolang we met redelijk gemak de adem kunnen vasthouden. Sluit af met de Visontspanning, driemaal.
 2. Idem als 3, maar nu de voeten gesloten, zodat je de tenen van de grond draait en alleen de buitenkant van de onderste voet de grond raakt. Herhaal zo lang je de adem kunt inhouden. Sluit af net de Visontspanning, driemaal.
 3. Idem, maar nu de rechtervoet over de linker gekruist. Draai het achterhoofd naar rechts, de rechterheup naar links, zodat de hiel van de rechtervoet aan de linkerkant de grond raakt. Terug naar het midden en herhaal diezelfde kant op. Sluit af met de Visontspanning.
 4. Idem, maar nu linkervoet gekruist met rechts, draaiend naar rechts.
 5. Vanuit uitgangspositie: plaats de grote teen en de tweede teen van de rechtervoet aan weerszijden van de achillespees van de linkervoet, net boven de hiel. Beide benen blijven gestrekt, knie van de grond, je steunt op de tenen van de linkervoet. Draai het achterhoofd naar rechts, de rechterheup naar links, zodat de rechterhiel de grond raakt. Hoofd en voeten terug naar het midden en herhaal. Sluit af met de Visontspanning.
 6. Idem als 7. Nu met de linkervoet boven, achterhoofd naar links gedraaid. Afsluiten met de Visontspanning.
 7. Buig je rechterknie, zodat het onderbeen omhoog steekt. Plaats de rechterknie in de holte van de linkerknie. Steun op de tenen van de linkervoet, strek de linkerknie, zodat deze van de grond af is. Adem diep IN, hou de adem VAST en draai het achterhoofd naar rechts, draai het rechteronderbeen en de rechterheup naar links, Terug naar het midden en weer hoofd naar rechts, been naar links. Herhaal zo lang je de adem kunt inhouden. Sluit af net de Visontspanning, driemaal.
 8. Idem als 9, maar nu hoofd naar links, linkerknie in de holte van de rechterknie en naar rechts draaien. Afsluiten met de Visontspanning.
 9. Uitgangspositie, nu met beide knieën gebogen, benen ver uit elkaar, zodat bij de draaiing naar links (achterhoofd naar rechts) de rechter voet de linkerknie raakt. De rechterheup draait nu van de grond af. In deze houding blijven de knieën (uiteraard) wel op dde grond. Hou de adem VAST zo lang als comfortabel is en wissel steeds af naar de ene en de andere kant. Sluit af met de Visontspanning.
 10. Uitgangspositie, opgetrokken onderbenen, knieë Hou de voeten en knieën tegen elkaar. Adem VAST en kantel de onderbenen naar links, het achterhoofd naar rechts en omgekeerd. De knieën kantelen, zodat alleen de buitenkant van het onderste been de grond raakt. Sluit af met de Visontspanning.
 11. Uitgangspositie, opgetrokken onderbenen, handen om de voeten geslagen, adem VAST. Kantel het achterhoofd naar rechts, de onderbenen naar links en andersom. Sluit af met de Visontspanning.
 12. Idem, maar nu voor en achterwaarts schommelen, zolang de adem dat toestaat.   Sluit af met de Visontspanning.
 13. Uitgangspositie, met armen en benen zwemmen in de borstcrawl. Om de nek niet teveel te belasten kun je het voorhoofd op de grond laten liggen. Uitademen met een lachend geluid. Op één UITademing de klank HA steeds lachend herhalen, tot alle adem weg is, dan INademen en op de volgende UITademing de klank HE, dan HI, HO, HU. Sluit af met de Visontspanning.
 14. Zonder te bewegen, lachen op de UITademing, zonder de klank echt te maken, alleen in gedachten. Alle vijf de klanken. Sluit af met de Visontspanning.

Uitgangspositie, tenen van je weg gestrekt. Armen naar voren gestrekt, handpalmen tegen elkaar. Adem VAST en schuif de linkerarm over de grond naar voren en tegelijkertijd je rechterbeen over de grond schuiven naar achteren. Je strekt dus diagonaal. Dan andersom strekken. Hou armen en benen op de grond. Sluit af met de Visontspanning.

 1. Schouderoefeningen

  Zittend, handen op de knieë Het hoofd blijft onbeweeglijk, de schouders bewegen vloeiend, maar langzaam. De bewegingen vinden plaats op adem VAST. De ontspanning is het laten zakken van de kin, dus het hoofd naar voren.

  Schouders gelijktijdig naar voren en naar achteren. Na enige tijd: Schouders omhoog en omlaag. Daarna Beide schouders voorwaarts, naar beneden, naar achteren en omhoog. Idem, andere kant op. Dan de schouders, tegengesteld bewegen. Rechterschouder naar voren en gelijktijdig de linkerschouder naar achteren. Rechterschouder omhoog, linkerschouder omlaag en omgekeerd. Schouders draaien naar voren, beneden, achteren en omhoog, beweging is tegengesteld. Idem, tegenovergesteld.

  1. Uddiyana Pranayama met Matangi mudra (vingers gekruist, middelvingers gestrekt naar voren. Gebaar van Harmonie.Matangi mudra

  2. Yoga Nidra

  3. Meditatieve stilte.

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts