Lesopzet week 8-13 februari 2015

Lesthema: 'onthechting, door vrede in het Zelf'   Bhagavad Gita III, 17-19 'Hij die vreugde schept in het Zelf op zich, tevredenheid vindt in het Zelf en zich in het centrum van het Zelf bevindt hoeft niet meer te handelen.' 'Er is geen reden of doel om al dan niet te handelen en er is …

resultaatLesthema: ‘onthechting, door vrede in het Zelf’

 

Bhagavad Gita III, 17-19

‘Hij die vreugde schept in het Zelf op zich, tevredenheid vindt in het Zelf en zich in het centrum van het Zelf bevindt hoeft niet meer te handelen.’

‘Er is geen reden of doel om al dan niet te handelen en er is geen enkele afhankelijkheid van wie ook om welk doel dan ook te bereiken.’

‘Vervul daarom je plicht zonder je te hechten. Als je dingen kunt doen zonder daarbij resultaat voor jezelf te wensen, zul je de hoogste staat bereiken.

Handelen vanuit een gerichtheid op resultaat voor jezelf geeft een spanning, een onrust. Of het nu tijdsdruk is, of de druk van kwaliteit, de uitkomst is bepalend voor je gevoel. Handel je vanuit een innerlijke vrede en rust, vanuit een gerichtheid op het welzijn van de ander, dan komen die eigenschappen tot uitdrukking in je handelen. Wees een voorbeeld voor anderen en laat je inspireren door anderen.

 

 1. Reinigende ademhaling
 2. Concentratie op het thema
 3. Yoga ademhaling
 4. Op- en achteroverstrekking
 5. Egyptische Zonnegroet
 6. Utthita Lolasana (Staande swinghouding)

Rechtop staan, voeten uit elkaar. Armen opstrekken, ellebogen gestrekt. Op UIT met open mond buig voorwaarts en laat de armen en het hoofd tussen de benen door gaan. Direct weer omhoog, tot het lichaam parallel aan de vloer is en op UIT weer met open mond tussen de benen door. Na vijf keer rechtop staan. Hou de polsen gebogen en de handen naar voren gestrekt.

Doel van deze oefening is om de longen zoveel mogelijk leeg te maken.

Stimuleert de circulatie van het bloed en de energie. Het rekt de hamstrings en de rugspieren, masseert de buikorganen, maakt de heupen los, bestrijdt visceraal vet.

Contra bij hoge bloeddruk en slechte rug.

 1. Kandharanasana (Brughouding), ook wel Setu Bandhasana genoemd.

Op de grond liggend, voeten plat op de grond, vlak voor het zitvlak. Pak de schenen vast en adem IN. Breng de buik omhoog, je borst richting kin op adem UIT. Het lichaam steunt op hoofd, nek, schouders, armen en voeten. Op UIT weer terug.

Deze oefening gaat ronde schouders tegen, masseert darmen en buikorganen, stimuleert spijsvertering, wordt gebruikt bij verstoring van de menstruatiecyclus, astma en andere aandoeningen van de luchtwegen.

 1. Yogamudrasana (Houding van psychische eenheid)

Zittend in Lotushouding met armen op de rug, of in kleermakerszit, met de vuisten op de liezen. Een vooroverbuiging op UIT en voorover blijven zitten. Variant voor beginners en mensen met rugstijfheid: maak de oefening dynamisch.

Niet doen bij oogziekten, hoge bloeddruk, hartproblemen en post-operatief en net na de bevalling.

Goed bij spijsverteringsproblemen en verstopping.

 1. Liggende, volledige Torsi
 2. Shanti Mudra (gebaar van de vrede)
 3. Nadi Shadhana Pranayama (Himalayaversie)
 4. Yoga Nidra
 5. Meditatieve stilte
Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts