Zomerles 17-18 augustus 2015

Thema: ‘Al mijn handelingen draag ik op aan een hoger doel’ Bhagavad Gita VI 1. O, Krishna, jij lijkt zowel het pad van onzelfzuchtig handelen als het pad van verzaking te adviseren. Vertel mij nu welk van beide het beste is. 2. Krishna zei: Niet-handelen en onzelfzuchtig handelen leiden beide tot het hoogste doel, maar …

offerThema: ‘Al mijn handelingen draag ik op aan een hoger doel’

Bhagavad Gita VI

1. O, Krishna, jij lijkt zowel het pad van onzelfzuchtig handelen als het pad van verzaking te adviseren. Vertel mij nu welk van beide het beste is.
2. Krishna zei: Niet-handelen en onzelfzuchtig handelen leiden beide tot het hoogste doel, maar het beste pad is dat van onzelfzuchtig handelen.

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op het thema: Al mijn handelingen draag ik op aan een hoger doel
3. Yoga ademhaling
4. Rekken en strekken
5. Tadasana (Palmboom). Moeilijker maken? Kijk omhoog naar de handen. Makkelijker maken? Spreid de benen enigszins.
6. Eka Pada Namaskarasana (Één-been gebedshouding)
7. Pada Hastasana (vooroverbuiging)
8. Sirsha Angustha Yogasana (Hoofd naar teenhouding) Spreidstand, handen achter de rug, vingers gekruist, armen gestrekt. Adem IN en draai de romp naar rechts, adem UIT en buig voorover vanuit de heupen, Rmen gestrekt zo hoog mogelijk optillen. Breng het hoofd naar beneden, naar de grote teen en buig de rechterknie zover als nodig is. Ontspan de schouders en hou de adem VAST. Op de INademing met nog steeds gebogen knie weer rechtop komen en het lichaam recht maken. Herhaal aan de andere kant. Maximaal vijf rondes.
Contra-indicaties: hartproblemen, hoge bloeddruk, hernia, ontstekingen rondom heiligbeen.
Uitwerking: strekt hamstrings, strekt de zijkant van de wervelkolom, stimuleert het zenuwstelsel en de eetlust, bestrijdt buikklachten en verstopping, bestrijdt vetvorming rondom de heupen.
9. Supta Vajrasana (Volledige diamantzit). Alternatief voor mensen voor wie dit te zwaar is: Matsyasana (Vishouding)
10. Pranamasana (gebogen houding). Op de knieën in Vajrasana zitten, met de vingers de scheenbenen vastpakken, duimen aan de andere kant, net boven de hielen.INademen en rug strekken, UIT en vooroverbuigen, kroon van het hoofd op de grond en blijf zo 5-20 seconden staan. Kin tegen de borst, zorg dat de dijbenen verticaal gestrekt staan. Op UIT in Shashankasana (Haashouding), met de armen naar voren gestrekt. Terug in Vajrasana. Herhaald vijf keer.
Uitkijken met hoge bloeddruk en nekproblemen. Positief tegen astma, doordat het de drainage van de longen en de borst stimuleert en de longen opent. Het verlaagt de druk op een aantal wervels.
11. Surya Bheda Pranayama (Vitaliteit stimulerende ademhaling). Eerst de rustige ademhaling observeren. Dan zoals Nadi Shodhana Pranayama, maar nu na de INademing via linker neusgat beide neusgaten sluiten, keelslot en buikslot maken en adem VAST houden. Dan buikslot los, keelslot los hoofd rechtop, rechter neusgat openen en UITademen.
12. Yoga Nidra
13. Meditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts