Lesopzet Equanimity week 5-10 januari 2014

De situatie bepaalt je gemoedstoestand niet. Die is gelijk. Dat betekent ook het juiste gedrag het juiste moment, weten wanneer te spreken en te zwijgen, maar ook: weten welk type tegenover je staat. 1. Reinigende ademhaling 2. Concentratie op Equanimity 3. Yoga ademhaling 4. Rekken en strekken: 5. Egyptische Zonnegroet 6. Druta Utkattanasana (Dynamische energiehouding) …

De situatie bepaalt je gemoedstoestand niet. Die is gelijk. Dat betekent ook het juiste gedrag het juiste moment, weten wanneer te spreken en te zwijgen, maar ook: weten welk type tegenover je staat.

1. Reinigende ademhaling

2. Concentratie op Equanimity

3. Yoga ademhaling

4. Rekken en strekken:

5. Egyptische Zonnegroet

6. Druta Utkattanasana (Dynamische energiehouding)
Met de armen omhoog gestrekt, bovenarmen langs de oren, of horizontaal naar voren gestrekt (Stoelhouding)

7. Aparigranasa (Grendelhouding).
Op de knieën zitten, dan rechterbeen zijwaarts strekken. Armen horizontaal, schouderhoog, zijwaarts gericht. Adem IN, op adem VAST rechterarm laten zakken, rug van hand op rechter bovenbeen. Op UIT flank naar rechts strekken, hou he gezicht recht naar voren gericht, gestrekte rechterarm glijdt naar voet toe. Gestrekte linkerarm over het oor heen strekken en dan buigen, zodat linker hand naar rechterarm toe komt. Let op dat de arm niet voor het gezicht komt.

8. Paschimottanasana (De Tang)
Bij onderrugproblemen evt. zittend op het kussen.
Rechtop zittend, met gestrekte benen, handpalmen tegen elkaar, duimen tegen borstbeen. OpIN opstrekken en je bovenlichaam zo ver mogelijk uitstrekken. Vanuit die strekking op UIT voorover strekken, met rug en armen in één rechte lijn. Laat de handen landen op de tenen, voeten of scheenbenen en laat het hoofd zakken. Op IN vanuit de onderrug de rug opstrekken, terwijl de handen onbeweeglijk op dezelfde plaats blijven. Op UIT weer naar voren strekken en als laatste steeds het hoofd laten zakken. Na enkele ademhalingen blijf je voorover gestekt zitten, schouders ontspannen en alleen nog subtiel op de ademhaling de rug strekken en buigen. Deze beweging is van de buitenkant niet te zien, het gaat meer om het subtiele bewustzijn dat je op de adem strekt en ontspant.

9. Setu Bandasasana (Brughouding).
Evt met gebruik van de riem.
Rugligging, knieën opgetrokken. Pak de scheenbenen vast en op IN breng je de buik omhoog. Je steunt nu alleen op je voeten en je schouders, je rug hol getrokken. Enkele ademhalingen in deze houding en weer terug. Herhaal een paar keer.

10. Supta Pawanmuktasana (Ontgasser).

11. Brahmari Pranayama (Zoemende Bij)

12. Yoga Nidra (Kennis van de Slaap)

13. Klankbuizen op de chakra’s

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts