Lesopzet Generosity week 13 oktober – 1 november 2013

 Genereus: met als synoniemen: gul, royaal, grootmoedig, maar ook: MILD.  Meer dan liefdadig is genereusiteit de dieper houding achter liefdadigheid. Het is vooral: zonder verwachtingen zijn, vanuit het besef dat verwachtingen, zowel bij de gever als bij de ontvanger, genereusiteit belemmert.  Begrip is een sleutelbegrip. Als dat begrip er niet of nog niet is, dan …

 Genereus: met als synoniemen: gul, royaal, grootmoedig, maar ook: MILD.

 Meer dan liefdadig is genereusiteit de dieper houding achter liefdadigheid.

Het is vooral: zonder verwachtingen zijn, vanuit het besef dat verwachtingen, zowel bij de gever als bij de ontvanger, genereusiteit belemmert.

 Begrip is een sleutelbegrip. Als dat begrip er niet of nog niet is, dan zal ik alleen door genereusiteit verder kunnen komen, of ik kom bij het tegendeel van begrip uit: oordeel.

 Acceptatie is het volgende sleutelbegrip. Zonder voorbehouden, omdat die alle vormen van genereusiteit zullen blokkeren.

 Vandaar: mildheid.

 1. Reinigende ademhaling

 2. Concentratie op Generosity

 3. Yoga ademhaling

 4. Rekken en strekken: op- en achterover strekken, vooroverstrekken, de lappenpop, lichaam losschudden, knieën losmaken..

 5. Vayu Nishkasana (Windlaathouding). In hurkzit, vingers langs de binnenkant onder de voetzool, duim bovenop de wreef leggen, de bovenarmen raken de binnenkanten van de knieën. Op IN benen strekken, kijk ondertussen naar de samengetrokken wenkbrauwen (Shambhavi Mudra) en op UIT bovenlichaam voorover strekken. Hou de adem drie tellen VAST. Herhaal 8 keer.

 6. Utthita Hasta Padangusthasana (Geheven hand naar grote teenhouding). Rechtop  staan, voeten samen, lichaam ontspannen. Buig rechterknie en trek het bovenbeen zo hoog mogelijk op, richting borst. Arm langs de buitenkant rechterbeen en pak de grote teen vast. De linkerhand in Jnana Mudra. Adem IN. Op UIT: Strek het rechterbeen en trek het been langzaam hoger, strek je linkerarm. Als dat binnen je mogelijkheden ligt, hou het been gestrekt omhoog en adem rustig door. Anders in de eindhouding diep INademen, op UIT het been laten zakken en herhalen.  Herhaal andere zijde.

Let op: bij heup- of knieproblemen heel voorzichtig zijn en bijvoorbeeld een riem gebruiken. Voorkom een te grote belasting van de gewrichten in knie en heup!

Variant: pak de voet met twee handen vast, vingers om de hiel en trek op die manier het been verder omhoog.

Variant: als de basishouding, maar dan zijwaarts strekken.

 7. Vlinderen

 8. Chakki Chalanasana (Houding van de Melkkarner)

 9. Simhagarjanasana (Houding van de Brullende Leeuw)

 10. Sarpasana (Slanghouding). Liggen op de buik, armen achter de rug, vingers ineen, kin op de grond. Op IN armen op- en wegstrekken naar achteren toe en bovenlichaam omhoog, hoofd in de nek. Op UIT lichaam terug leggen, armen langs de zij, hoofd op één kant. Dan 5 keer herhalen.

Let op: vermijd te grote druk (vooral als je hoge bloeddruk hebt)

Houding is aan te bevelen bij astma!

 11. Marsyasana (Vishouding). Liggend op dde rug, knieën opgetrokken. Armen onder het lichaam gestrekt, zodat de ellebogen gestrekt zijn en de billen op de polsen liggen. Op UIT de knieën spreiden en naar buiten laten zakken, de voten met dde zolen tegen elkaar plaatsen. Op IN de schouderbladen naar elkaar toe trekken, borstbeen opstrekken en hoofd kantelen, zodat je op de kroon van het hoofd komt te steunen, de schouders los van de grond. Laat de billen op de grond liggen. Rustig IN en UIT ademen, elke UITademing gebruiken om de knieën verder weg te strekken en het hoofd verder naar achteren te kantelen.

LET OP: deze oefening is belastend voor met name de nek!  Pas zonodig aan.

 12. Yoga Nidra (Kennis van de Slaap)

 13. Ujjayi Pranayama

 14. Meditatieve stilte.

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts