Lesopzet week 6-11 sep 2015

'Ik onthecht mij van het resultaat van mijn handelen' Bhagavad Gita V 10: 'Zij die de gehechtheid aan het resultaat van hun handelen loslaten, worden niet aangetast door zonden, zoals het blad van een lotusbloem niet door water wordt gesmet.' Het gaat niet alleen om de vraag of je genoegen kunt nemen met het resultaat …

ik-kan-alles-weerstaan-behalve-de-verleiding‘Ik onthecht mij van het resultaat van mijn handelen’

Bhagavad Gita V

10: ‘Zij die de gehechtheid aan het resultaat van hun handelen loslaten, worden niet aangetast door zonden, zoals het blad van een lotusbloem niet door water wordt gesmet.’

Het gaat niet alleen om de vraag of je genoegen kunt nemen met het resultaat van je handelen, ook als dat anders is dan je had voorgenomen. Het is ook de vraag of jij je bewust bent met welk doel jij handelt. Waarom doe je boodschappen? Waarom ben je aan het sporten? Waarom doe jij yoga-oefeningen? Door wat laat jij je handelingen leiden?

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op het thema ‘Ik onthecht mij van het resultaat van mijn handelen’
3. Yoga ademhaling
4. Rekken en strekken
5. Vrksasana (Boomhouding)
6. Samakonasana (Rechte hoekhouding) rechtop staan, armen langs de zij. Op IN armen omhoog, buig de polsen zodat de vingers naar voren wijzen. Laat de rug hol trekken, door de billen iets naar achteren te bewegen. Op UIT naar voren strekken, benen recht houden, tot de rug horizontaal is en een rechte hoek met de benen maakt. Hoofd, nek en rug in 1 lijn strekken en kijk naar voren. Hou deze positie aan gedurende vijf tellen. Terug op IN, ontspan op UIT. Vijf rondes.
7. Shashankasana (Haashouding) op de knieën zittend in Vajrasana. Armen opstrekken op IN en op UIT gestrekt naar voren. Laat voorhoofd en handen tegelijkertijd op de grond komen.
8. Ardha shalabhasana (Halve Sprinkhaan) Op de buik liggen, armen naar voren gestrekt, steun op de kin (denk om de nek). Op IN rechterarm en linkerbeen en hoofd optillen, op de adem, tot alle drie op dezelfde hoogte zijn, adem VAST en op UIT gelijkmatig terugleggen. Even op adem komen en dan linkerarm, rechterbeen en hoofd. Herhaal vijf rondes. Focus op de strekking van puntje van de teen tot top van de vinger. Deze oefening is (vooral voor beginners) goed om de stijve rug wat minder stijf te maken. Het stimuleert de rugspieren en de zenuwbanen, vooral in de lage rug. Het bevordert het concentratievermogen.
alternatief: liggend op de buik, armen onder het lichaam en dan op een INademing achtereenvolgens het linkerbeen opstrekken en daarna het rechter been, steeds op IN en op UIT het hoofd laten liggen. Vooral voor mensen met nekproblemen! Goed bij hernia, als je deze houding zonder pijn kunt doen. Het bestrijdt verstopping van de darmen.
9. Eka Pada Raja Kapotanasana (Één been Duifhouding) Breng vanaf een neutrale katpositie je rechterbeen gebogen naar voren tot je rechterhiel vóór je linkerlies ligt. Je linkerbeen glijdt naar achteren, zo plat mogelijk op de grond. Plaats de handen vóór je gebogen been en kom op een inademing op de vingertoppen omhoog. De schouders zijn laag en naar achteren gericht. Op een uitademing buig je naar voren, tot je voorhoofd op de grond rust. In deze houding raken de heupen doorbloed en versterkt, en masseer je de eierstokken. Doe dit twee keer dynamisch.
10. Meru Wakrasana (werveldraaiing). Zitten met gestekte benen. Bovenlichaam naar rechts draaien en plaats de rechterhand achter het lichaam, dichtbij de linkerbil, met de vingers naar achteren wijzend. Plaats de linkerhand achter de rechterbil, zo dicht mogelijk bij de rechterhand. Buig de linkerknie en plaats de voet over en naast de rechterknie. Adem IN. Adem VAST terwijl je het bovenlichaam draait naar rechts, zo ver als mogelijk. Gebruik de armen als steun, hoe de wervelkolom rechtop en blijf op beide billen zitten. De rechter elleboog mag enigszins gebogen zijn. Kijk over de rechterschouder. Terugdraaien op de IN ademing. Doe dit vijf keer naar rechts en dan vijf keer naar links.
Pas op bij rugklachten!
11. Bhramahri Pranayama (Zoekende Bij)
12. Yoga Nidra (Kennis van de Bewuste Slaap) met sankalpa
13. Meditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts