Lesopzet week 9-14 februari 2014 Ahimsa

Geen geweld, je onthouden van geweld. Wat betekent dat voor jou? Ben jij inderdaad geweldloos? In je handelen, je spreken en je denken? Wat is er voor nodig om in je gedachten iemand anders iets ernstigs toe te wensen? Om een ander verbaal ‘neer te halen’? Om iemand een pak rammel te geven? En hoe …

Geen geweld, je onthouden van geweld. Wat betekent dat voor jou? Ben jij inderdaad geweldloos? In je handelen, je spreken en je denken? Wat is er voor nodig om in je gedachten iemand anders iets ernstigs toe te wensen? Om een ander verbaal ‘neer te halen’? Om iemand een pak rammel te geven?
En hoe noem je het als niet jijzelf een daad van geweld uitvoert, maar dit in jouw opdracht gebeurt? Hoeveel geweld wordt er uitgevoerd om jou, als consument, te kunnen bedienen? Hoeveel kinderarbeid zit er in jouw kleding? Hoeveel dierenleed ligt er op jouw bord? Hoeveel uitputting in de aarde voor jouw groenten? Waar stopt en waar begint geweld waarin jij een rol speelt?

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op Ahimsa (Geen geweld)
3. Yoga ademhaling
4. Poorna Titali Asana (Vlinderen)
5. Mushtika Bandhana (Handklem)
6. Manibandha Naman (Polsbuiging)
7. Hasta Pada Angusthasana (Vinger naar teenstrekking)
Op rechterzij liggend, helemaal gestrekt, armen boven het hoofd gestrekt, alles in één lijn. Op IN tegelijk het gestrekte been en de gestrekte arm in een hoek van 45 graden opheffen, zonder de knie te buigen. Pak je teen vast of, als dat niet kan, een ander deel van je been. Even adem VAST en op UIT weer gestrekt terug. Herhaald vijf keer, daarna andere zijde. Maakt de heup flexibel, bestrijdt overgewicht op de heupen. Stimuleert een gevoel van balans en evenwicht. Is vormend voor het bekken bij jonge meisjes…
8. Achterover- en vooroverstrekking
9. Sirsha Angustha Sirshasana (Hoofd naar teenhouding)
Kijk uit bij hartproblemen, hoge bloeddruk, rugproblemen. Een laterale strekking van de rug en ene opstrekking van de hamstrings.
Werkzaam voor spijsvertering, zenuwstelsel en eetlust, effectief tegen buikklachten en verstopping en het bestrijdt overgewicht rond de heupen
10. Tadasana (Palmboom)
11. Meru wakrasana (Rugdraaiing)
Zittend, benen gestrekt. Plaats je linkervoet over je rechterbeen, voet ter hoogte van de knie. Plaats de beide handen achter het lichaam. Op IN rug opstrekken, op UIT je bovenlichaam naar rechts draaien, zodat de rechterschouder naar achteren is gericht. Hoofd zover mogelijk naar achteren gedraaid. Blijf rechtop zitten. Op UIT weer terug en een paar tellen blijven zitten.
Herhaal vijf keer, dan andere zijde.
Brengt zenuwbanen in balans, maakt de vastzittende wervels los, verlicht pijn in de rug en de nek. Niet doen als je ernstige rugproblemen hebt, hernia en een maagzweer.
12. Supta Pawanmuktasana (Dubbele ontgasser)
13. Kapalbhati Pranayama
14. Yoga Nidra
15. Meditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts