Lesweek 24-29 mei 2015

Lesthema: ‘Ik neem jou zoals je bent’ Bhagavad Gita, IV, 13: ‘Het vierkastenstelsel en de drievoudige aard van de materie (guna’s) zijn van Mij afkomstig.. Hoewel Ik de Schepper van dit stelsel ben, moet je begrijpen dat Ik niet de doener ben en dat Ik nooit verander.’ De vier geledingen vindt zijn oorsprong in de …

Lesthema: ‘Ik neem jou zoals je bent’ Loesje-jezelf

Bhagavad Gita, IV, 13:
‘Het vierkastenstelsel en de drievoudige aard van de materie (guna’s) zijn van Mij afkomstig.. Hoewel Ik de Schepper van dit stelsel ben, moet je begrijpen dat Ik niet de doener ben en dat Ik nooit verander.’

De vier geledingen vindt zijn oorsprong in de vier psychologische types, gebaseerd op overwegend denken, voelen, intuïtief weten en handelen. Dit is niet de aard van het goddelijke, maar de manier waarop in de schepping de menselijke karakters zijn gerangschikt. Het goddelijke is boven de guna’s verheven.

Waardeer mensen om wie zij zijn, niet om hoe zij zich voordoen. Misschien ben je niet gelukkig met hun manier van doen, maar zie in dat ze zijn wie ze zijn.

Kasten zijn als vier delen van het lichaam (mond, armen, dijen en voeten):
1.brahmanen, (de priesterlijke en geleerde klasse),
2. Kshatriya’s (de strijders en de heersers),
3. Vaishya’s (de landbouwers en de handelaars) en
4. Shudra’s (de dienaren en arbeiders).

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op ‘Ik neem jou zoals je bent’.
3. Yoga ademhaling
4. Rekken en strekken
5. Ananda Madirasana
(Ontgiftende, gezegende houding)
In vajrasana (Diamantzit) zitten, rechtop, met de duimen op de voetzolen en de vingers op de wreef. Als dat je niet lukt, dan je handen bij de enkels. Sluit de ogen en ontspan. Breng de aandacht naar Bhrumadhya. Langzaam en rustig ademen en je voorstellen dat je via het wenkbrauwcentrum Inademt, naar het achterliggende Ajna chakra en adem UIT vanuit Ajna naar het wenkbrauwcentrum.
Een houding die past bij het hogere bewustzijn, dat van de Brahmanen.
Het ontspant, balanceert het zenuwstelsel en het telt alle andere voordelen van Vajrasana, zoals het versterken van het bekken, verbetering spijsvertering, bestrijdt problemen met de geslachtsorganen.
6. Virabhadrasana (Houding van de Krijger)
In twee versies.
Spreidstand, rechtervoet naar buiten gericht, linkervoet dwars. Armen op IN opstrekken op schouderhoogte, op VAST je gezicht naar rechts draaien, op UIT je rechterknie buigen tot boven de rechtervoet. Blijf met je rug en je hoofd rechtop, dus je schouders boven het bekken houden, zonder voorover te hangen. Kijk recht naar voren. Wissel af en herhaal.
Tweede variant. Spreidstand, met je bekken gedraaid, zodat het borstbeen naar de rechtervoet wijst. Je linkervoet staat dwars. Vingers kruisen, je beide wijsvingers tegen elkaar en opstrekken. Op IN armen omhoog, op UIT je rechterknie naar voren strekken. Blijf recht naar voren kijken.
7. Halasana (De Ploeg)
Liggend op de rug, zonder kussentje onder het hoofd. Eventueel een dekentje onder de schouders, zodat de schouders wat omhoog komen. Dat vermindert de druk op de keel.
Op IN de benen omhoog brengen en op de schouders komen staan. Desgewenst je bekken ondersteunen met de handen. De benen achter het hoofd strekken, knieën recht.
8. Kashta Takshanasana (De Houthakker)
Op de hurken uitgevoerd. Voor diegenen met knieproblemen: staand, met licht gebogen knieën. Hou de hele oefening de armen gestrekt volg met je ogen en je hoofd de handen omhoog, op UIT met een diep vanuit de buik komende HAAAAAA uitademen. Herhalen.
9. Janu Sirshasana (Hoofd naar kniehouding)
10. Shashankasana (Haashouding)
11. Nadi Shodana Pranayama (Reiniging van subtiele energiekanalen)
12. Yoga Nidra
13. Meditatieve stilte

13.

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts