Lesweek 7-12 juni 2015

Lesthema: 'Ben ik degene die handelt?' Bhagavad Gita, IV, 16-18 'Wat is handelen? Wat is niet-handelen. Deze vraag heeft zelfs de grootste wijzen in verwarring gebracht. Ik zal je nu het geheim van het handelen uitleggen, zodat je jezelf uit deze gebondenheid kunt bevrijden. Je moet weten wat handelen is en ook wat de aard …

Lesthema: ‘Ben ik degene die handelt?’Fragile ego

Bhagavad Gita, IV, 16-18
‘Wat is handelen? Wat is niet-handelen. Deze vraag heeft zelfs de grootste wijzen in verwarring gebracht. Ik zal je nu het geheim van het handelen uitleggen, zodat je jezelf uit deze gebondenheid kunt bevrijden.

Je moet weten wat handelen is en ook wat de aard van niet-handelen is. De complexiteit van handelen is heel moeilijk te begrijpen.

Zij die in hun handelen een niet-handelen zien en in hun niet-handelen een handelen, leven in wijsheid. Zij zijn yogi’s en kunnen alles volbrengen.’

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op ‘Ben ik degene die handelt?’
3. Yoga ademhaling

4. Zijwaarts kijken.
een oogoefening. Je kijkt, ziet, neemt waar. Ontwikkel de houding van de schouwer. Rechtop zitten, strek de armen zijwaarts, met de duimen rechtop gestrekt, zodanig dat de duimen nog net in het zicht zijn. Het hoofd onbeweeglijk, alleen de ogen bewegen, gefixeerd op een punt, als volgt:
UITademen: linker duim, INademen Bruhmadhya (tussen de wenkbrauwen),
UITademen rechterduim, INademen Bruhmadhya, UITademen linkerduim.
10-20 keer.
Zijwaarts kijken ontspant de spanning in de oogspieren, die ontstaan door langdurig lezen en ingespannen dichtbij kijken. Deze houding belast de schouders. Eventueel ondersteunen met twee stoelen. Alternatief: gebogen ellebogen.

5. Strekking van de hals en rotatie van het onderbeen

6. Egyptische Zonnegroet

7. Surya Namaskara (De Zonnegroet)

8. Dhanurakarshanasana (Zittende Boogschutter)
positief voor het los maken van de heupgewrichten en het soepel maken ban de benen. Het versterkt de armen en verlicht spanning in de nek en rug. Het brengt de buikorganen in balans.
Rechtop zitten, benen gestrekt. Armen strekken en kruisen, rechts boven. Buig licht voorover en pak met de linkerhand de rechter grote teen tussen duim en wijsvinger. Pak de linker grote teen met rechts.
Trek de rechtervoet op en plaats die op de linkerdij. Hou de rug recht, hoofd rechtop. Adem IN.
Hou de adem VAST. Trek de rechterteen omhoog, richting linkeroor. UIT en voet terug.
Herhaal drie keer en wissel.

9. Merudandasana (Balanceren met rechte rug)
Ogen gefocused op een punt, knieen opgetrokken, op IN pak de tenen vast, adem VAST benen strekken en spreiden. Vijf maal.
Varianten: benen gestrekt naar voren, zonder te spreiden en voeten schouderhoog terwijl de handen tot vuisten zijn gebald en armen naar voren strekken, richting voeten, zonder deze te raken.

10. Ardha Ushtrasana (Halve kameel)

11. Dhyana Veerasana (Helden meditatiehouding)
Zitten op de mat, benen naar voren, kruis de benen, links onder rechts, zodat de linkerhiel de rechterbil raakt, daarna rechts buigen, idem. Zorg dat de rechterknie boven de linker ligt. Plaats de handen bovenop de knie, of op de hielen, dat wat het meest comfortabel is.
Alternatieve meditatiehouding, minder belastend voor de heupen

12. Nad Shodhana Pranayama

13. Yoga Nidra (Kennis van de bewuste slaap)

14. Meditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts