Lesopzet week 9-14 november 2014 ‘Het brandend licht’

1. Reinigende ademhaling 2. Bhagavad Gita, II, vers 23-28 Concentratie op Brandend Licht 3. Yoga ademhaling 4. Rekken en strekken 5. Tadasana (Pamboomhouding 6. Utthanasana (vooroverstrekking) Op IN opstrekken, maak je lang en reciteer de mantra AUM. Op UIT gestrekt naar voren en reciteer 'NA-MA-HA' (Namaha is een eerbiedige groet die zoveel betekent als 'Ik …

kaars

1. Reinigende ademhaling

2. Bhagavad Gita, II, vers 23-28 Concentratie op Brandend Licht

3. Yoga ademhaling

4. Rekken en strekken

5. Tadasana (Pamboomhouding

6. Utthanasana (vooroverstrekking) Op IN opstrekken, maak je lang en reciteer de mantra AUM. Op UIT gestrekt naar voren en reciteer ‘NA-MA-HA’ (Namaha is een eerbiedige groet die zoveel betekent als ‘Ik leg mijn leven aan de voeten van de Allerhoogste’). Op IN met licht gebogen knieën terug, opstrekkend en AUM reciterend, op UIT voorover, NAMAHA.

7. Trikonasana  (Driehoekshouding) twee varianten

8. Variant op Shashankasana (Houding van de Haas). Op handen en knieën zittend, op UIT in de houding van de Haas, billen naar de hielen, voorhoofd op de grond en armen naar voren gestrekt, zonder de handen te verplaatsen. Tijdens de UITademing je buik intrekken en gelijkmatig herhalen de klank ‘Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma’, tot je in de houding bent en alle adem weg is. Zes maal. Daarna zes maal zonder geluid.

9. Vooroveruiging in Vajrasana. Zit in de Diamantzit, handen achter de rug, knieën uit elkaar. Op UIT buig voorover over rechterknie, armen achterlangs omhoog strekken. IN terug en UIT naar links, herhaal in het midden. Dan naar rechts en blijf zo zitten, beweeg de opgestrekte armen beurtelings naar links en rechts, zodat de schouderbladen gaan ‘rollen’. Herhaal over de linker knie en door het midden.

10. Ardha Matsyendrasana (Zittende torsi)

11. Matsyasana (Vishouding.

12. Verkoelende of verwarmende ademhaling. Heb je verkoeling nodig? Ontstressing? Doe dan de Maanademhaling, die de geest kalmeert, boosheid reguleert, slapeloosheid verlicht, een oververhit lichaam afkoelt en rusteloosheid, angst en stress reduceert. De rechterhand is in de Hertmudra, wijsvinger en middelvinger gebogen naar de muis van de duim. Sluit het rechter neusgat en adem links IN, sluit links en adem rechts UIT. Blijf herhalen. Voor de Zonademhaling: bevordert de spijsvertering, vermeerdert de energie, verbetert de concentratie, en bereidt het lichaam voor op fysieke activiteit. Hetzelfde als de Maanademhaling, maar dan steeds rechts IN en links UIT.

13. Yoga Nidra

14. Meditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts